Sidder på mit kontor. Det lyder langt mere kedeligt, end det er. For jeg har flyttet det til Hostal Plantas y Blanco i Baños, Ecuador. Nærmere bestemt til hostallets overdækkede tagterasse som udmærker sig ved, at den på dette tidspunkt på dagen er helt tom og fri for forstyrrelser, fordi alle turister er ude at udforske omegnen via canopy, cykelture til vilde vandfald, busture i chivas (åbne busser) og mere ekstreme aktiviteter som rafting på Río Pastaza eller at svinge sig i en gynge ud over byen. Mens andre søger de eksotiske oplevelser, slapper jeg af med mit. Been there, done that og gør det gerne igen en anden gang, sammen me andre, men i dag har jeg en anden dagsorden.

Lyde udefra møder mig som fjern og uvedkommende støj, der ikke forstyrrer det mindste. Skærebrændere, svejsemaskiner og larmende reklamebusser nede på gadeplan, en enkelt bils dytten i det fjerne, en bilalarm der går i gang og den lejlighedsvise totonede ringklokke (en nedadgående stor terts), når nogen vil ind på hostallet. I baggrunden høres vandfaldet nogle få hundrede meter væk, evigt brusende, som det har gjort det siden første gang, jeg besøgte byen. Det må vist være tæt på 32 år siden. Og vandfaldet begyndte at bruse længe før det, hundrede meter ned ad bjergsiden for at ende som brusevand i bruseren på Termas de la Virgen (se tidligere indlæg). Her hvor jeg sidder, trækker det ind gennem alle sprækker, solen glimrer ved sit fravær, sagte regndråber rammer taget, og alt det tilsammen er meget mere, end jeg kunne ønske mig. Arbejdsro. Og kaffe, såfremt man selv varmer vand over gasblussets. Uden mælk dog, men jeg er lykkelig.

Lykkelig over at være i Ecuador. Lykkelig over at skulle hjem igen om en uge. Lykkelig over at være hvor jeg er, og lykkelig over hvad der venter mig, lykkelig over at være alene og længes. Det bliver da ikke bedre, og dog – god kaffe løfter lykken yderligere et nøk. Som jeg så et andet sted i Baños i formiddags: La vida es eso que empieza después del café – livet er det som begynder efter kaffen. Jeg istemmer. Men hvis man er heldig, så er man også lidt lykkelig inden kaffeindtaget.

Jeg har været i Ecuador i 25 dage. Da jeg alligevel ikke har nogen indtægt i hele juli og lidt til, kunne jeg jo lige så godt rejse min vej. Over til min familie. Og det gør mig lykkelig at være sammen med dem. At være en del af den familie, som også er min, men som normalt befinder sig 10.000 kilometer borte fra, hvor jeg befinder mig. Min far, min søster, min svoger og min 10-årige niece er kernen og dem, jeg bor sammen med til daglig i hovedstaden Quito. Hvis jeg er heldig, ser jeg også lidt til min bror og hans kæreste.

Min far forlod Danmark, da jeg var 12 år, giftede sig med en ecuadoriansk kvinde, da jeg var 13, og væk var han. Skabte sig et nyt liv i Ecuador, fik to børn her. Mange har gennem mit liv mødt mig med idéen om, at det var et svigt, men jeg aldrig følt det sådan. Vi har altid haft en god kontakt, og se nu, hvad jeg har fået i stedet! En helt ny familie herovre!

Det daglige liv med disse mine nærmeste, der fylder mig med glæde og en følelse af at høre til, som ikke har været en selvfølge i mit liv. Havregrød med min far hver dag ved 7-tiden. Af og til en Olsen-Banden-film med ham og niecen om aftenen. Frokost (altid varm mad og en suppe først) på et tidspunkt mellem 13 og 16, hvis tilberedelse jeg ofte deltager i og lærer af. Bedst er jeg dog til at tage opvasken. Hyggelige stunder med niecen, som jeg lærer at spille klaver og at læse og forstå dansk. Vi er i gang med de samlede værker om Cirkeline. Er I klar over, hvor svært det er at udtale det danske r og det danske bløde d, for slet ikke at tale om vores unikke ø? Og det mærkelige stød, vi har i ord som “vandet” og som adskiller det fra, når noget er ”vandet”?
Hun er fantastisk nysgerrig og lærenem og meget ihærdig med at efterligne min udtale. Altimens vi oversætter til dansk, og jeg dermed lærer mere spansk. Hun er min bedste lærer, retter mig konstant, og det er slet ikke irriterende, for uden det ville jeg jo blive ved med at lave de samme fejl. OK, det gør jeg så ofte alligevel, men noget sætter sig vel fast med tiden…

Og ikke mindst gør det mig lykkelig at være sammen med min søster. Ja, selvfølgelig er hun ”kun” min halvsøster, men hvad forskel skulle det gøre? Vi er ganske vist ikke vokset op sammen, men familieskabet kan jo godt vokse til alligevel. Hun er et ret fantastisk menneske. Altid venlig og positiv, sjov, sindssygt rummelig og tålmodig og hun har en skøn naturlig autoritet. Og så er hun altid heldig. Eller vi er! Det har vi besluttet, for det er det, vi oplever!

Ikke mindst oplevede vi det i sidste uge. På Galápagos. Hun og jeg alene sammen i flere dage, for første gang nogensinde. Og jeg første gang nogen sinde på Galápagos, selvom det er (hvis jeg ellers kan regne rigtigt) niende gang, jeg besøger Ecuador. Ikke mindst er vi heldige at have en far, der gav os begge en tur derover, all inclusive, dvs. 1000 $ til hver – og det er ikke småpenge. Det er nok den bedste gave, jeg nogen sinde har fået, for jeg har altid gerne villet derover og altid været for fattig. Og derovre var vi forfulgt af held! Vi oplevede ganske enkelt, at vi oplevede så fantastisk meget og så meget fantastisk, at vi bagefter var fyldt til bristepunktet med oplevelser og glæde.

Og så er hun rigtig god at rejse med, min søster, virkelig god til at  organisere og få det hele til at glide. Noget jeg normalt selv ville sørge for, men i sin egenskab af ægte ecuadorianer (og samtidig dansker – ikke at forglemme!) var det så meget lettere for hende, fordi hun kender flere spilleregler. ”Conozco mi gente!”, som hun siger. Hun kender sit folk. Gang på gang fik vi rabat, fordi hun påpegede, at noget var dyrt. Gang på gang løste situationer sig, som godt kunne have bragt sveden frem på panden hos en anden én. F.eks. da vi klokken 5.30 om morgenen på Isla Isabela stod ved “færgen” til Santa Cruz og ikke var på passagerlisten, selvom vi havde betalt billetten. Så betalte vi engang til (og fik penge tilbage senere) og fik plads oppe ved siden af kaptajnen. Hvilket også viste sig at være temmelig heldigt, for han skulle holdes vågen; han glippede flere gange heftigt med øjnene under sejladsen. Ikke ligefrem verdens bedste idé at feste til klokken 3 om natten, når man har ansvaret for 31 passagerer på en 2 timers huggende sejlads få timer efter…

Det har været 25 dage fyldt med nye oplevelser, men også med gamle, der snildt kunne gentages. 25 dage fyldt med samvær og nærvær og humor. Der kommer altid en uventet sjov bemærkning fra svogeren. Altid sproglige finurligheder og leg med sproget i samværet med søsteren og niecen. Altid et ”kan du huske…” fra niecen, der samler på alt det fjollede og sjove, der sker omkring hende, ikke mindst når ”la tía loca”, er på besøg. I al beskedenhed er det mig, der er den skøre moster. Altid hårrejsende ondskabsfulde historier fra min fars barndom, hvor han var et pragteksemplar af en drillepind og stadig kan grine så meget af det her så mange år efter, at man tror det er løgn. Specielt når vi siger, at det overhovedet ikke er sjovt!

Det at være en del af en familie, at opleve hvordan de finder ud af en dagligdag sammen og måske ikke ligefrem når alting på det aftalte tidspunkt, men ikke desto mindre når det hele. Den afslappede sydamerikanske måde at være i tiden på. Som vi godt kunne lære en hel del af i vores præcisionsdikterede hverdag. Jeg vil endnu engang tage det med mig hjem og lade det spire og gro, hvor jorden er frugtbar til det.

Ligesom min niece samler jeg på det fjollede, det sjove, det glade. Og på heldet ikke mindst. Og lykken. Så taknemmelig over at være her og over alt, hvad der sker omkring mig. Livet. Her 172 km fra Quito kan jeg mærke, at mine tanker samler sig, så jeg kan se dem, sort på hvidt. Altid godt at komme lidt på afstand, så man kan se det store billede. Heldet og lykken har jeg taget med mig til Baños. Men selvfølgelig har jeg også efterladt noget af det hos familien i Quito, for der er rigeligt til alle. Også til dig, kære læser. Måske er dette indlæg alt for positivt for dine øjne. Men sådan er det, og hvorfor smide lus i skindpelsen, når den nu er fin, som den er? Og at være lykkelig er også et valg. Ikke en tilstand, men heller ikke kun et splitsekund, hvis du vælger at tro på, at alt er godt. At du er heldig, og at hvis noget virker knap så heldigt, så er det nok fordi noget endnu mere heldigt venter dig. Glæden vokser, lad den sprede sig.

For livet og lykken er lige her. På en tagterasse et par hundrede kilometer syd for Ækvator. Også selvom kaffen for længst er drukket og kun har efterladt en tør plet på bunden af koppen. Også selvom det småregner og solen endnu ikke har vist sig i dag. Eller måske netop derfor er lykken lige her. Uanset.
Og tænk! Jeg har en uge tilbage, hvor er jeg heldig! En uge der venter med mere samvær med familien, når jeg om to dage forlader mit fine kontor og vender tilbage til Quito. En uge mere med længsel efter at komme hjem til Danmark. Hvor er jeg heldig!